Kantoorruimte

Waar vestig je jouw bedrijf? Wat komt daar zoal bij kijken? Wat zijn de voor- en de nadelen? Dit soort vragen spelen voor elke ondernemer in de zoektocht naar een eigen ruimte een blijvende rol. Enkele van deze vragen brengen we hier in het kort voor het voetlicht.

Vanuit huis werken of elders ruimte huren?

Je huis als bedrijf
Een goedkope start heb je als je vanuit huis werkt. Ook heb je dan geen reistijd naar je werk. Maar aan de andere kant is het moeilijker om privé en werk gescheiden te houden. En je hebt ruimte nodig voor alle attributen die je voor je werk nodig hebt.
Je huis is natuurlijk ook niet altijd geschikt als bedrijfsruimte. Kun je jouw relaties hier op een representatieve manier ontvangen? Is er ruimte voor opslag? ((PostNL heeft hier verschillende fulfilment oplossingen voor) Hoe denken de buren en de gemeente hierover? Dit zijn zomaar een paar vragen waar je rekening mee moet houden.

Kantoorruimte buiten de deur
Hoewel veel ondernemers er uit kostenoverwegingen voor kiezen om vanuit huis te beginnen, is het streven toch meestal om elders een eigen ruimte te hebben. En dan zijn er verschillende mogelijkheden.

Voor kantoorruimte hoef je niet een volledig kantoor te huren. Er zijn verschillende vormen van flexwerkplekken, waar je kortdurend en tegen beperkte kosten een ruimte voor jezelf hebt. Soms betaal je per uur, maar je kunt ook abonnementen afsluiten, of zelfs gebruik maken van gratis plekken in een netwerkomgeving.

Waar moet je op letten?
Er zijn een aantal belangrijke voorwaarden voor een geschikt pand. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met:

  • wet- en regelgeving,
  • bereikbaarheid en andere omgevingsfactoren
  • uitstraling, omvang en indeling,
  • prijs.

Bestemmingsplannen en gemeentelijke regelgeving kunnen – mede afhankelijk van de branche waarin je gaat ondernemen – invloed hebben op je keuzemogelijkheden. Een horecabedrijf kan bijvoorbeeld niet zonder vergunningen op elke plaats gestart worden. Parkeergelegenheid is natuurlijk een belangrijk aspect bij je keuze, zeker als je regelmatig klanten op je locatie ontvangt. Maar ook het woon- en werkklimaat in de wijk speelt een rol. Uitstraling heeft zowel betrekking op de buiten-, als op de binnenkant. De vraag is allereerst of het pand van buitenaf een sfeer uitademt die past bij je bedrijf. Maar vervolgens moeten je (potentiële) klanten binnen zijn zich natuurlijk ook prettig voelen. Daarom zijn ook de mogelijkheden voor interieuropstelling belangrijk bij je keuze.
Omdat iedere ondernemer op de kleintjes moet letten, is ook de prijs een vanzelfsprekende factor in je keuzeproces. Daar kan niemand omheen. Kortom, je eigen ruimte heb je niet zomaar.

Zoeken